MATILDA I BEIJING

”Om du får hemlängtan brukar det gå att lösa med ett besök på Ikea. =)”

MatildaKinaVad har varit roligast med din Kina-vistelse? och vad har varit svårast?

Det svåraste med min tid som au-pair i Kina har varit att vara ”lärare”. Att planera och hitta på roliga men lärorika aktiviteter på engelska är inte alltid så lätt. Sedan är det alltid krångligt att som främling komma och flytta in i någon annans hus med alla oskrivna regler och vanor som det innefattar. Det är många små detaljer som man får rätta sig efter, t.ex. att varje liten handduk och trasa har sitt speciella användningsområde, man använder bara en uppsättning av lakan och att alla har sitt egna par ätpinnar. Det är inte alltid så självklart.

Det roligaste har nog varit alla olika aktiviteter som jag gjort med olika människor, familjen och kompisar. Även om det kan vara krångligt att bo tillsammans med människor man inte är van vid så har det varit häftigt att få vara del av en kinesisk familj. Man får uppleva så mycket mer än om man skulle bo själv. Att bo med en familj är ett av de effektivaste sätten att komma in i en ny kultur och ett nytt språk tycker jag.

En häftig dag var då jag med familjen firade deras farfars 80-årsdag i ett Mongoliskt tält tillsammans med hela släkten, alla dansade och sjöng tillsammans. En annan kul dag var då jag ensam kom till den svenska ambassadens midsommar och nationaldagsfirande men gick där ifrån med tre nya kinesiska vänner.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?

Mitt schema varierar ganska mycket, allt beroende på vilka aktiviteter barnen i familjen har. För närvarande så är ett av mina värdfamiljs-barn hemma på förmiddagarna och går på eftermiddagarna till ett särskilt institut för engelska-undervisning. Detta för att förbereda sig så bra som möjligt inför antagningsprov till olika internationella skolor. Så en typisk måndag ser nu ut som följande:

Jag vaknar kl. 7, går upp och äter frukost med det barn som är hemma (det andra barnet har redan åkt till skolan med farmor). Klockan 8.00 till 11.00 så har vi engelska-lektion tillsammans. Jag har oftast förberett lite aktiviteter innan.  Vilket brukar vara läsning av olika slag, lite grammatik, pippifilmer på engelska, musik-quiz, jobba med engelska läroböcker etc.

Eftersom mina värdfamiljs-barn vill bli antagna till en internationell skola så gäller det att ha en bra nivå i engelska, därför så har vi inte alltför mycket ”lekar” på schemat.

Klockan 12.00 äter jag lunch och vinkar sedan av barnet som åker med familjens privata chaufför till skolan. Efter detta har jag ett par timmars fritid mitt på dagen. Vanligtvis kommer barnen hem klockan 16.30 men ibland har de balett-lektion efter skolan och kommer inte hem förrän 18.30. När de kommer hem brukar vi leka en kvart tillsammans innan de måste göra sina läxor. Eftersom de går i kinesisk skola har de ca 3 timmars läxläsning att göra varje eftermiddag, inklusive lördagar. På detta har de också en pianolärare som kommer ca 3 dagar per vecka, då de har en timmes lektion var. I och med detta så är de inte färdiga med alla ”måsten” förrän runt 20.30. Så ca 20.30-21.00 på vardagar hjälper jag dem med lite engelskaläsning, men jag är även med under deras vanliga läxläsning för att peppa och uppmuntra…

Vad gör du på din lediga tid?

På min lediga tid studerar jag kinesiska antingen hemma eller på något café. Varje vecka har jag kinesiska-lektioner vilka är innefattade i programmet, sedan tar jag och en kompis privatlektioner i kalligrafi. Jag umgås också med kompisar, både andra au-pairer men också kinesiska vänner. Tillsammans så brukar vi äta lunch, se olika sevärdheter i Beijing, gå på bio, besöka konstutställningar, träna yoga etc. utbudet i Beijing är väldigt stort. Jag försöker också komma ut och jogga några gånger i veckan.

Skulle du rekommendera andra att prova på att vara au pair i Kina?

Förutsatt att man har ett stort intresse för mandarin, Kina och dess kultur samt tycker om att jobba med barn så kan jag definitivt rekommendera andra att åka till Kina som au-pair. Att vara au-pair i Kina är en gnutta speciellt och passar nog inte alla. Men om man är intresserad av barn och Kina så; överväg ett möte med Anixi! Denna erfarenhet har verkligen gett mig mycket!

 

Några goda råd för blivande au pairer som du skulle vilja dela med dig av?

Ha ett öppet sinne! Kulturkrockar finns det gott om ifall man är en nyinflyttad svensk i Kina. Trots detta tycker jag det är dessa som är det mest intressanta. Det finns inte ett rätt sätt, det finns bara mängder olika sätt… Vad som är viktigt i början är dock att fokusera på familjen du bor med. Visa intresse för deras aktiviteter, ha med sig lite presenter då man kommer, vara glad och hjälpsam, detta hjälper då man har språkbarriärerna att brottas med.

Studera gärna lite kinesiska (mandarin) innan du kommer till Kina, det hjälper mycket.

Kommunikation är A och O. Kineser kan vara ganska indirekta med vad de vill ha sagt, så det kan vara bra att tänka till lite extra samt att fråga efter feedback med jämna mellanrum.

Bordsskick kan vara ganska viktigt i vissa familjer. Att äta upp sin skål med ris är viktigt, fast man kan oftast slippa undan om man tröttnar på ris 3 ggr om dagen. Eftersom man äter från gemensamma tallrikar så är det bäst att plocka bitar från kanten av tallriken och inte från mitten, gärna smacka lite med munnen då man äter samt inte låta pinnarna stanna i munnen för länge.

Det är bra att tvätta sina kläder ofta fast inte slösa på vattnet. Håll ditt rum städat och i god ordning.

Om du får hemlängtan brukar det gå att lösa med ett besök på Ikea. =)

Har du varit nöjd med Anixi Au Pair (motivera gärna, varför eller varför inte)?

Jag är definitivt nöjd med Anixi, speciellt med tanke på att jag är den första au-pairen de skickat till Kina. När jag haft funderingar eller behövt hjälp har det inte tagit lång stund innan jag fått svar. Det är en liten och familjär förmedling vilket jag bara tycker medför fördelar.

SÅ HÄR BLIR DU AU PAIR

Gör en ansökan

Välj din värdfamilj

Nästan där!