Vanliga frågor

Här är några av de vanligaste frågorna som vi får, om du inte hittar svaret på den fråga som du har, kontakta oss idag så hjälper vi dig!

Här är några av de vanligaste frågorna som vi får, om du inte hittar svaret på den fråga som du har, kontakta oss idag så hjälper vi dig!

Varför ska jag välja att åka med Anixi?

Det finns flera skäl till att välja att åka med oss men det här tycker vi är det mest väsentliga.

  • Vi erbjuder stöd och personlig coachning under hela din utlandsvistelse. Anledningen till att man väljer att åka via en organisation är ju att man vill ha stöd och det garanterar vi att du kommer att ha genom oss.
  • Förberedelser innan du åker iväg. Vi hjälper till med ALLT. Vi tror och vet genom egen erfarenhet att ju mer du vet innan du åker desto lättare är det på plats. Därför får alla våra deltagare ett gratis förberedelsemöte innan avfärd och vi hjälper till med alla detaljer kring din vistelse. Till vissa destinationer börjar även din vistelse med en introduktion för att ytterligare förbereda dig (vänligen se respektive land för mer information).
  • Inga dolda avgifter! Det du betalar är programavgiften. Det finns inga småsummor här och var som senare går upp i stora belopp.
  • För dig som vill åka som au pair: Betala först när du valt familj! Vi tycker inte att man ska behöva betala innan man har fått det man vill ha. Därför finns det inga avgifter förrän du har valt din familj. Det är då du betalar programavgiften. Till våra andra program betalar du först när du blivit antagen till programmet.
  • Förmånligt pris! Vi har marknadens mest förmånliga pris och du får mer genom oss än vad de flesta andra organisationerna erbjuder. Det är bara att jämföra.

Sedan finns det såklart en hel del andra saker som också är bra med Anixi. Som att vi tex är certifierade Aussie Specialist och 100% Pure New Zealand Specialist! Titta gärna in under varje land vad som ingår i programavgiften (det är ganska mycket man får!).

Hur lång tid är den minsta tiden jag kan vara iväg?

AU PAIR: Det beror på varje land men i Frankrike, Spanien, Tyskland, England och Irland har vi sommarprogram som är från 1-3 månader. I Kina är det minsta du kan vara borta 3 månader. I USA är det minst 1 år och i Australien och Nya Zeeland minst 6 månader. Kontakta gärna oss om du är osäker på hur reglerna är för det land du är intresserad av att bli au pair i.

JOBBA UTOMLANDS: Visumet till Australien, Nya Zeeland och Kanada är giltigt i 12 månader men du bestämmer själv hur länge du vill vara iväg. Du kan vara borta i 1 månad eller i 7, valet är ditt.

Behöver jag visum?

Du behöver visum till USA, Australien, Nya Zeeland. Kanada och Kina. Vi hjälper dig igenom hela ansökningsprocessen. Till länderna inom EU behövs inget visum.

Hur lång tid tar det att hitta familj?

Det beror både på dig och familjerna. Då båda parterna måste komma överens är det svårt att uppskatta exakt hur lång tid det tar att bli placerad. Matchningsprocessen brukar upplevas som väldigt spännande men samtidigt frustrerande. Men håll ut, din familj kommer! Generellt sätt går det fortare att bli placerad inom Europa men det varierar. Det är bra att ha sin ansökan klar minst 3 månader innan du vill åka.

Hur lång tid tar det att hitta jobb?

Hur lång tid det tar beror till största delen på dig själv. Hur aktiv du är i ditt sökande samt vilka typer av jobb du är öppen för att ta och om du är beredd att flytta dit jobben finns. Många jobb kräver en personlig intervju efter ankomsten. Räkna därför med att det kan ta ett par veckor innan du kan påbörja det första jobbet.

I december och januari brukar det ta lite längre tid än vanligt att hitta jobb i Australien/Nya Zeeland, eftersom även inhemska studenter konkurrerar om jobben (det är deras sommar-lov då).

Kan killar ansöka?

AU PAIR: Både tjejer och killar är välkomna att ansöka. Som kille bör du dock ha i bakhuvudet att det kan ta längre tid att bli placerad då många familjer föredrar kvinnliga au pairer.

JOBBA UTOMLANDS: Både tjejer och killar är välkomna att ansöka.

Kan jag välja vilken stad jag vill bo i?

AU PAIR: Du kan välja stad i vissa länder. Det beror också på vilken stad du vill till om det är möjligt eller inte. Fråga oss om den staden du är intresserad av så ska vi ge dig ett besked. 🙂 Generellt rekommenderar vi dock att välja familj och inte stad. Den viktigaste ingrediensen för en lyckad au pair tid är att du trivs med värdfamiljen. Vårt råd är alltid – välj familj och inte stad.

JOBBA UTOMLANDS: Du kan välja stad men introduktionen hålls på specifika orter (Sydney, Melbourne, Auckland, Vancouver). Så du måste utgå från någon av de orterna i början. Efter det är du fri att resa runt och ta jobb på olika orter.  Vi rekommenderar dig att vara flexibel och att fixa resrutten utefter vart jobben finns snarare än att först lägga upp en rutt.

Kan jag ansöka med en kompis?

AU PAIR: Javisst går det bra! På flera destinationer placerar vi många au pairer i samma stad tex. London, Sydney och Paris.  Fråga oss om det landet ni är intresserade av så ska vi se vad som är möjligt.

JOBBA UTOMLANDS: Javisst det går jättebra! Ni kanske inte kan arbeta på samma jobb men ofta i samma stad. Det är ju ni själva som väljer jobb och därmed också ort.

Vad för slags erfarenhet med barn måste jag ha för att kunna åka som au pair?

All erfarenhet räknas! Du kanske har gjort praktik på ett dagis, suttit barnvakt åt grannens barn, gått Barn & Fritids programmet på gymnasiet, varit danslärare, scoutledare etc. Du får även räkna med erfarenhet med barn inom familjen men vi måste ha minst 2 stycken referenser från någon som inte är släkt med dig.

Måste jag ha körkort för att ansöka?

AU PAIR: Det finns inget krav på att ha körkort men till många länder är det ett plus.  Till USA speciellt rekommenderar vi att man har körkort då de flesta familjerna vill ha en au pair som kan köra.

JOBBA UTOMLANDS: Det finns inget krav på körkort men det är ett plus då en del jobb kräver att man har körkort.

Vad händer om jag och min värdfamilj inte kommer överens?

Det första du gör är att informera oss. Därefter kommer vi att prata med dig och värdfamiljen. Om det handlar om missförstånd/kulturella skillnader eller liknande försöker vi medla för att hitta en lösning. Om det är så att ni verkligen inte passar tillsammans hjälper vår partner-organisation på plats dig att försöka hitta en ny värdfamilj. Din personliga kontakt-person hos Anixi finns också med som stöd om du vill prata.

Vad för slags kurser kan jag läsa?

I USA väljer du själv vad du vill studera. Det kan vara allt från språk, drama, matematik, fotografering eller vad du nu kan önska. Vi anordnar även ”Weekend Courses” det är en kombination av sightseeing och att läsa kurser. I Europa är det fokuserat på språkstudier och du studerar motsvarande lands språk. I Kina är det också språket som står i fokus och i programavgiften ingår 20h (1 lektionstimme = 45minuter) mandarinlektioner per månad.

När betalar jag programavgiften?

AU PAIR: Den betalas till oss när du har valt din värdfamilj. Du betalar alltså inga pengar i förskott och du binder dig heller inte till något innan du tackat ja till att bli au pair i en familj.

JOBBA UTOMLANDS: Den betalas till oss efter vi har mottagit din ansökan och vi bekräftat att du är antagen till programmet.

Vad kommer att vara mina arbetssysslor?

AU PAIR: Det varierar från familj till familj beroende på den familjens behov och barnens åldrar. I stora drag allt som har med barnen att göra. Leka med dem, hjälpa till med läxläsning, plocka upp på barnens rum, tvätta och stryka barnens kläder, laga lättare måltider.

JOBBA UTOMLANDS: Det beror helt på vilket jobb du tar. Tex på ett café kan det vara att ta emot kunder, bre smörgåsar, fixa kaffe, torka av bord etc. På en farm kan det vara att utfodra djur, mjölka kor, plocka frukt. Alla jobb är olika och därför varierar också dina arbetsuppgifter.

Kommer jag ha ett eget rum?

AU PAIR: Ja! Som au pair har du alltid ett eget rum.

JOBBA UTOMLANDS: Det beror helt på vilket boende du väljer. På en del arbetsplatser kan boende ingå och då delar man ofta rum med andra deltagare. En del hyr en lägenhet ihop med andra och har sitt eget rum. En del vill resa runt och hyr en Camper Van att bo i. Så boendesituationen kan se väldigt olika ut.

Kommer jag att ha försäkring?

I en del programavgifter ingår försäkring i andra gör det inte det. Vänligen se varje land för specifik information. Oavsett vilket land du ska åka till är såklart en försäkring viktigt att ha så att du kan känna dig trygg när du reser iväg. Till en del destinationer är en försäkring obligatorisk (då informerar vi dig om det). Du kan höra med ditt nuvarande försäkringsbolag om de har en försäkring för jobb utomlands. Annars kan vi tipsa om Gouda som erbjuder en försäkring utan självrisk som täcker vid utlandsjobb. Du kan läsa mer om den här.

OBS! Vi vill poängtera att Anixi är ingen försäkringsförmedlare, vi bara informerar.

Vilka datum kan jag åka?

AU PAIR: Au pair-programmet är öppet året runt, så det är du som väljer när du vill åka.  Till Kina och Nya Zeeland har vi specifika datum men vi har avgångar varje månad.

JOBBA UTOMLANDS: Programmet är öppet året runt och introduktionsmöten hålls varje vardag (måndag-fredag).

Är det säkert att åka som au pair?

Varje familj som finns med i programmet har blivit noga granskad av vår partneragentur i respektive land.

Räcker lönen?

AU PAIR: Det beror givetvis på vad du är van att göra och hur mycket du spenderar. Som au pair har du mat och husrum så pengarna du får är dina fickpengar, du har inga direkta utgifter (förutom för dina språkstudier i de länderna där det inte ingår i programavgiften). Men i korta drag kan du tänka vad du skulle haft över om du hade ett jobb och sedan skulle betala, hyra, mat och räkningar. Som au pair har du inte de utgifterna så pengarna brukar räcka eller åtminstone vara en god grund.

JOBBA UTOMLANDS: Det beror givetvis på vad du är van att göra och hur mycket du spenderar. Det kan vara bra att tänka efter innan du reser iväg vad du vill göra på plats för att kunna lägga upp en lämplig budget. Det tar ofta 2-3 veckor innan du kan påbörja ditt första jobb så ta med det i din beräkning. Om du behöver hjälp är det bara att du säger till så ska vi hjälpa dig med en ungefärlig uträkning.

Hur långt i förväg måste jag ansöka?

AU PAIR: Till en del destinationer räcker det med någon månad i förväg till andra är det bra att vara ute i god tid (3-6 månader innan avresa). Det ser också lite olika ut i olika perioder under året. Hör av dig till oss så kan vi berätta när just du borde ansöka.

JOBBA UTOMLANDS: Vi rekommenderar att du anmäler dig minst en månad i förväg.

Hur mycket pengar bör jag ha med mig?

AU PAIR: Det är bra att tänka igenom vad du vill göra när du är iväg så att du har med dig tillräckligt med pengar. Som au pair har du ju inga direkta utgifter så det beror till största del vad du du vill göra på din fritid och hur mycket din au pair-lön räcker till. Sedan ska man ju naturligtvis alltid ha med sig lite extra pengar i fall att det uppstår en oväntad situation. Till vissa destinationer som Australien och Nya Zeeland vill myndigheterna att man kan uppvisa att man har tillräckligt med pengar på kontot vid inresa.

JOBBA UTOMLANDS: Du behöver ha med dig en del pengar eftersom du får räkna med att det kanske tar ett par veckor innan du påbörjar ditt första jobb. Vi rekommenderar att man har med sig ca 20 000 kr. Målsättningen är naturligtvis att du ska kunna klara dig på de pengar du tjänar när du arbetar men man brukar också vilja ha lite ledigt mellan jobben och ha möjlighet att resa och då är det bra med en buffert. Fundera på vad du vill göra när du är iväg så är det lättare att räkna ut hur mycket pengar du bör ha med dig. Australiska/NZ myndigheter vill att man ska kunna visa att man har tillräckligt med pengar för att klara sig den första tiden. Om du inte har en bokad hemresebiljett måste du dessutom kunna visa upp att du vid inresan har tillräckligt med pengar för att kunna köpa en returbiljett.

Kan jag/får jag köra bil?

För att köra bil i Australien/USA/Kanada/Nya Zeeland behöver du ett svenskt och ett internationellt körkort.  Vi kommer att informera dig om hur du skaffar det innan avresa.

Varför ska jag välja att åka med Anixi?

Det finns flera skäl till att välja att åka med oss men det här tycker vi är det mest väsentliga.

  • Vi erbjuder stöd och personlig coachning under hela din utlandsvistelse. Anledningen till att man väljer att åka via en organisation är ju att man vill ha stöd och det garanterar vi att du kommer att ha genom oss.
  • Förberedelser innan du åker iväg. Vi hjälper till med ALLT. Vi tror och vet genom egen erfarenhet att ju mer du vet innan du åker desto lättare är det på plats. Därför får alla våra deltagare ett gratis förberedelsemöte innan avfärd och vi hjälper till med alla detaljer kring din vistelse. Till vissa destinationer börjar även din vistelse med en introduktion för att ytterligare förbereda dig (vänligen se respektive land för mer information).
  • Inga dolda avgifter! Det du betalar är programavgiften. Det finns inga småsummor här och var som senare går upp i stora belopp.
  • För dig som vill åka som au pair: Betala först när du valt familj! Vi tycker inte att man ska behöva betala innan man har fått det man vill ha. Därför finns det inga avgifter förrän du har valt din familj. Det är då du betalar programavgiften. Till våra andra program betalar du först när du blivit antagen till programmet.
  • Förmånligt pris! Vi har marknadens mest förmånliga pris och du får mer genom oss än vad de flesta andra organisationerna erbjuder. Det är bara att jämföra.

Sedan finns det såklart en hel del andra saker som också är bra med Anixi. Som att vi tex är certifierade Aussie Specialist och 100% Pure New Zealand Specialist! Titta gärna in under varje land vad som ingår i programavgiften (det är ganska mycket man får!).

Hur lång tid är den minsta tiden jag kan vara iväg?

AU PAIR: Det beror på varje land men i Frankrike, Spanien, Tyskland, England och Irland har vi sommarprogram som är från 1-3 månader. I Kina är det minsta du kan vara borta 3 månader. I USA är det minst 1 år och i Australien och Nya Zeeland minst 6 månader. Kontakta gärna oss om du är osäker på hur reglerna är för det land du är intresserad av att bli au pair i.

JOBBA UTOMLANDS: Visumet till Australien, Nya Zeeland och Kanada är giltigt i 12 månader men du bestämmer själv hur länge du vill vara iväg. Du kan vara borta i 1 månad eller i 7, valet är ditt.

Behöver jag visum?

Du behöver visum till USA, Australien, Nya Zeeland. Kanada och Kina. Vi hjälper dig igenom hela ansökningsprocessen. Till länderna inom EU behövs inget visum.

Hur lång tid tar det att hitta familj?

Det beror både på dig och familjerna. Då båda parterna måste komma överens är det svårt att uppskatta exakt hur lång tid det tar att bli placerad. Matchningsprocessen brukar upplevas som väldigt spännande men samtidigt frustrerande. Men håll ut, din familj kommer! Generellt sätt går det fortare att bli placerad inom Europa men det varierar. Det är bra att ha sin ansökan klar minst 3 månader innan du vill åka.

Hur lång tid tar det att hitta jobb?

Hur lång tid det tar beror till största delen på dig själv. Hur aktiv du är i ditt sökande samt vilka typer av jobb du är öppen för att ta och om du är beredd att flytta dit jobben finns. Många jobb kräver en personlig intervju efter ankomsten. Räkna därför med att det kan ta ett par veckor innan du kan påbörja det första jobbet.

I december och januari brukar det ta lite längre tid än vanligt att hitta jobb i Australien/Nya Zeeland, eftersom även inhemska studenter konkurrerar om jobben (det är deras sommar-lov då).

Kan killar ansöka?

AU PAIR: Både tjejer och killar är välkomna att ansöka. Som kille bör du dock ha i bakhuvudet att det kan ta längre tid att bli placerad då många familjer föredrar kvinnliga au pairer.

JOBBA UTOMLANDS: Både tjejer och killar är välkomna att ansöka.

Kan jag välja vilken stad jag vill bo i?

AU PAIR: Du kan välja stad i vissa länder. Det beror också på vilken stad du vill till om det är möjligt eller inte. Fråga oss om den staden du är intresserad av så ska vi ge dig ett besked. 🙂 Generellt rekommenderar vi dock att välja familj och inte stad. Den viktigaste ingrediensen för en lyckad au pair tid är att du trivs med värdfamiljen. Vårt råd är alltid – välj familj och inte stad.

JOBBA UTOMLANDS: Du kan välja stad men introduktionen hålls på specifika orter (Sydney, Melbourne, Auckland, Vancouver). Så du måste utgå från någon av de orterna i början. Efter det är du fri att resa runt och ta jobb på olika orter.  Vi rekommenderar dig att vara flexibel och att fixa resrutten utefter vart jobben finns snarare än att först lägga upp en rutt.

Kan jag ansöka med en kompis?

AU PAIR: Javisst går det bra! På flera destinationer placerar vi många au pairer i samma stad tex. London, Sydney och Paris.  Fråga oss om det landet ni är intresserade av så ska vi se vad som är möjligt.

JOBBA UTOMLANDS: Javisst det går jättebra! Ni kanske inte kan arbeta på samma jobb men ofta i samma stad. Det är ju ni själva som väljer jobb och därmed också ort.

Vad för slags erfarenhet med barn måste jag ha för att kunna åka som au pair?

All erfarenhet räknas! Du kanske har gjort praktik på ett dagis, suttit barnvakt åt grannens barn, gått Barn & Fritids programmet på gymnasiet, varit danslärare, scoutledare etc. Du får även räkna med erfarenhet med barn inom familjen men vi måste ha minst 2 stycken referenser från någon som inte är släkt med dig.

Måste jag ha körkort för att ansöka?

AU PAIR: Det finns inget krav på att ha körkort men till många länder är det ett plus.  Till USA speciellt rekommenderar vi att man har körkort då de flesta familjerna vill ha en au pair som kan köra.

JOBBA UTOMLANDS: Det finns inget krav på körkort men det är ett plus då en del jobb kräver att man har körkort.

Vad händer om jag och min värdfamilj inte kommer överens?

Det första du gör är att informera oss. Därefter kommer vi att prata med dig och värdfamiljen. Om det handlar om missförstånd/kulturella skillnader eller liknande försöker vi medla för att hitta en lösning. Om det är så att ni verkligen inte passar tillsammans hjälper vår partner-organisation på plats dig att försöka hitta en ny värdfamilj. Din personliga kontakt-person hos Anixi finns också med som stöd om du vill prata.

Vad för slags kurser kan jag läsa?

I USA väljer du själv vad du vill studera. Det kan vara allt från språk, drama, matematik, fotografering eller vad du nu kan önska. Vi anordnar även ”Weekend Courses” det är en kombination av sightseeing och att läsa kurser. I Europa är det fokuserat på språkstudier och du studerar motsvarande lands språk. I Kina är det också språket som står i fokus och i programavgiften ingår 20h (1 lektionstimme = 45minuter) mandarinlektioner per månad.

När betalar jag programavgiften?

AU PAIR: Den betalas till oss när du har valt din värdfamilj. Du betalar alltså inga pengar i förskott och du binder dig heller inte till något innan du tackat ja till att bli au pair i en familj.

JOBBA UTOMLANDS: Den betalas till oss efter vi har mottagit din ansökan och vi bekräftat att du är antagen till programmet.

Vad kommer att vara mina arbetssysslor?

AU PAIR: Det varierar från familj till familj beroende på den familjens behov och barnens åldrar. I stora drag allt som har med barnen att göra. Leka med dem, hjälpa till med läxläsning, plocka upp på barnens rum, tvätta och stryka barnens kläder, laga lättare måltider.

JOBBA UTOMLANDS: Det beror helt på vilket jobb du tar. Tex på ett café kan det vara att ta emot kunder, bre smörgåsar, fixa kaffe, torka av bord etc. På en farm kan det vara att utfodra djur, mjölka kor, plocka frukt. Alla jobb är olika och därför varierar också dina arbetsuppgifter.

Kommer jag ha ett eget rum?

AU PAIR: Ja! Som au pair har du alltid ett eget rum.

JOBBA UTOMLANDS: Det beror helt på vilket boende du väljer. På en del arbetsplatser kan boende ingå och då delar man ofta rum med andra deltagare. En del hyr en lägenhet ihop med andra och har sitt eget rum. En del vill resa runt och hyr en Camper Van att bo i. Så boendesituationen kan se väldigt olika ut.

Kommer jag att ha försäkring?

I en del programavgifter ingår försäkring i andra gör det inte det. Vänligen se varje land för specifik information. Oavsett vilket land du ska åka till är såklart en försäkring viktigt att ha så att du kan känna dig trygg när du reser iväg. Till en del destinationer är en försäkring obligatorisk (då informerar vi dig om det). Du kan höra med ditt nuvarande försäkringsbolag om de har en försäkring för jobb utomlands. Annars kan vi tipsa om Gouda som erbjuder en försäkring utan självrisk som täcker vid utlandsjobb. Du kan läsa mer om den här.

OBS! Vi vill poängtera att Anixi är ingen försäkringsförmedlare, vi bara informerar.

Vilka datum kan jag åka?

AU PAIR: Au pair-programmet är öppet året runt, så det är du som väljer när du vill åka.  Till Kina och Nya Zeeland har vi specifika datum men vi har avgångar varje månad.

JOBBA UTOMLANDS: Programmet är öppet året runt och introduktionsmöten hålls varje vardag (måndag-fredag).

Är det säkert att åka som au pair?

Varje familj som finns med i programmet har blivit noga granskad av vår partneragentur i respektive land.

Räcker lönen?

AU PAIR: Det beror givetvis på vad du är van att göra och hur mycket du spenderar. Som au pair har du mat och husrum så pengarna du får är dina fickpengar, du har inga direkta utgifter (förutom för dina språkstudier i de länderna där det inte ingår i programavgiften). Men i korta drag kan du tänka vad du skulle haft över om du hade ett jobb och sedan skulle betala, hyra, mat och räkningar. Som au pair har du inte de utgifterna så pengarna brukar räcka eller åtminstone vara en god grund.

JOBBA UTOMLANDS: Det beror givetvis på vad du är van att göra och hur mycket du spenderar. Det kan vara bra att tänka efter innan du reser iväg vad du vill göra på plats för att kunna lägga upp en lämplig budget. Det tar ofta 2-3 veckor innan du kan påbörja ditt första jobb så ta med det i din beräkning. Om du behöver hjälp är det bara att du säger till så ska vi hjälpa dig med en ungefärlig uträkning.

Hur långt i förväg måste jag ansöka?

AU PAIR: Till en del destinationer räcker det med någon månad i förväg till andra är det bra att vara ute i god tid (3-6 månader innan avresa). Det ser också lite olika ut i olika perioder under året. Hör av dig till oss så kan vi berätta när just du borde ansöka.

JOBBA UTOMLANDS: Vi rekommenderar att du anmäler dig minst en månad i förväg.

Hur mycket pengar bör jag ha med mig?

AU PAIR: Det är bra att tänka igenom vad du vill göra när du är iväg så att du har med dig tillräckligt med pengar. Som au pair har du ju inga direkta utgifter så det beror till största del vad du du vill göra på din fritid och hur mycket din au pair-lön räcker till. Sedan ska man ju naturligtvis alltid ha med sig lite extra pengar i fall att det uppstår en oväntad situation. Till vissa destinationer som Australien och Nya Zeeland vill myndigheterna att man kan uppvisa att man har tillräckligt med pengar på kontot vid inresa.

JOBBA UTOMLANDS: Du behöver ha med dig en del pengar eftersom du får räkna med att det kanske tar ett par veckor innan du påbörjar ditt första jobb. Vi rekommenderar att man har med sig ca 20 000 kr. Målsättningen är naturligtvis att du ska kunna klara dig på de pengar du tjänar när du arbetar men man brukar också vilja ha lite ledigt mellan jobben och ha möjlighet att resa och då är det bra med en buffert. Fundera på vad du vill göra när du är iväg så är det lättare att räkna ut hur mycket pengar du bör ha med dig. Australiska/NZ myndigheter vill att man ska kunna visa att man har tillräckligt med pengar för att klara sig den första tiden. Om du inte har en bokad hemresebiljett måste du dessutom kunna visa upp att du vid inresan har tillräckligt med pengar för att kunna köpa en returbiljett.

Kan jag/får jag köra bil?

För att köra bil i Australien/USA/Kanada/Nya Zeeland behöver du ett svenskt och ett internationellt körkort.  Vi kommer att informera dig om hur du skaffar det innan avresa.