Anixi Au Pair

 

Vanliga frågor om att bli och vara au pair

Här är några av de vanligaste frågorna som vi får, om du inte hittar svaret på den fråga som du har, kontakta oss idag så hjälper vi dig.

Varför ska jag välja att åka med Anixi?

Det finns flera skäl till att välja att åka med oss men det här tycker vi är det mest väsentliga.

  • Vi erbjuder stöd och personlig coachning under hela din au pair tid. Anledningen till att man väljer att åka via en organisation är ju att man vill ha stöd och det garanterar vi att du kommer att ha genom oss. Varje au pair har alltid en personlig kontakt-person som finns där för dig under hela din au pair-tid. Vi försöker göra allt det där som vi önskar att någon gjort för oss när vi åkte.
  • Förberedelser innan du åker iväg. Vi hjälper till med ALLT. Vi tror och vet genom egen erfarenhet att ju mer du vet innan du åker desto lättare är det på plats. Därför får alla våra au pairer ett gratis förberedelsemöte innan avfärd och vi hjälper med alla detaljer kring din au pair-vistelse. Tex till de länder där visum behövs hjälper vi dig att ansöka (inte bara med instruktioner utan personlig hjälp).
  • Betala först när du valt familj. Vi tycker inte att man ska behöva betala innan man har fått det man vill ha. Därför betalar du inget eller förbinder dig till något innan du har valt din familj. Det är först då du betalar programavgiften. Det finns heller inga småsummor här och var som senare går upp i stora belopp. Utan vi har en avgift- programavgiften.
  • Förmånligt pris! Vi har marknadens mest förmånliga pris och du får mer genom oss än vad de flesta andra organisationerna erbjuder. Det är bara att jämföra.

Sedan finns det såklart en hel del andra saker som också är bra med Anixi. Titta gärna in under varje land vad som ingår i programavgiften (det är ganska mycket man får!).

Hur lång tid är den minsta tiden jag kan vara au pair?

Det beror på varje land men i Frankrike, Spanien, Tyskland, England och Irland har vi sommarprogram som är från 1-3 månader. I Kina är det minsta du kan vara borta 3 månader. I USA är det minst 1 år och i Australien och Nya Zeeland minst 6 månader. Kontakta gärna oss om du är osäker på hur reglerna är för det land du är intresserad av att bli au pair i.

Behöver jag visum?

Du behöver visum till USA, Australien, Nya Zeeland och Kina. Vi hjälper dig igenom hela ansökningsprocessen. Till länderna inom EU behövs inget visum.

Hur lång tid tar det att hitta familj?

Det beror både på dig och familjerna. Då båda parterna måste komma överens är det svårt att uppskatta exakt hur lång tid det tar att bli placerad. Matchningsprocessen brukar upplevas som väldigt spännande men samtidigt frustrerande. Men håll ut, din familj kommer! Generellt sätt går det fortare att bli placerad inom Europa men det varierar. Det är bra att ha sin ansökan klar minst 3 månader innan du vill åka.

Kan killar ansöka?

Både tjejer och killer är välkomna att ansöka. Som kille bör du dock ha i bakhuvudet att det kan ta längre tid att bli placerad då många familjer föredrar kvinnliga au pairer.

Kan jag välja vilken stad jag vill bo i?

Du kan välja stad i vissa länder. Det beror också på vilken stad du vill till om det är möjligt eller inte. Fråga oss om den staden du är intresserad av så ska vi ge dig ett besked. 🙂 Generellt rekommenderar vi dock att välja familj och inte stad. Den viktigaste ingrediensen för en lyckad au pair tid är att du trivs med värdfamiljen. Vårt råd är alltid – välj familj och inte stad.

Kan jag ansöka med en kompis?

Javisst går det bra! På flera destinationer placerar vi många au pairer i samma stad tex. London, Sydney och Paris.  Fråga oss om det landet ni är intresserade av så ska vi se vad som är möjligt.

Vad för slags erfarenhet med barn måste jag ha?

All erfarenhet räknas! Du kanske har gjort praktik på ett dagis, suttit barnvakt åt grannens barn, gått Barn & Fritids programmet på gymnasiet, varit danslärare, scoutledare etc. Du får även räkna med erfarenhet med barn inom familjen men vi måste ha minst 2 stycken referenser från någon som inte är släkt med dig.

Måste jag ha körkort för att ansöka?

Det finns inget krav på att ha körkort men till många länder är det ett plus.  Till USA speciellt rekommenderar vi att man har körkort då de flesta familjerna vill ha en au pair som kan köra.

Vad händer om jag och min värdfamilj inte kommer överens?

Det första du gör är att informera oss. Därefter kommer vi att prata med dig och värdfamiljen. Om det handlar om missförstånd/kulturella skillnader eller liknande försöker vi medla för att hitta en lösning. Om det är så att ni verkligen inte passar tillsammans hjälper vår partner-organisation på plats dig att försöka hitta en ny värdfamilj. Din personliga kontakt-person hos Anixi finns också med som stöd om du vill prata.

Vad för slags kurser kan jag läsa?

I USA väljer du själv vad du vill studera. Det kan vara allt från språk, drama, matematik, fotografering eller vad du nu kan önska. Vi anordnar även ”Weekend Courses” det är en kombination av sightseeing och att läsa kurser. I Europa är det fokuserat på språkstudier och du studerar motsvarande lands språk. I Kina är det också språket som står i fokus och i programavgiften ingår 20h (1 lektionstimme = 45minuter) mandarinlektioner per månad.

När betalar jag programavgiften?

Den betalas till oss när du har valt din värdfamilj. Du betalar alltså inga pengar i förskott och du binder dig heller inte till något innan du tackat ja till att bli au pair i en familj.

Vad kommer att vara mina arbetssysslor?

Det varierar från familj till familj beroende på den familjens behov och barnens åldrar. I stora drag allt som har med barnen att göra. Leka med dem, hjälpa till med läxläsning, plocka upp på barnens rum, tvätta och stryka barnens kläder, laga lättare måltider.

Kommer jag ha ett eget rum?

Ja! Som au pair har du alltid ett eget rum.

Kommer jag att ha försäkring?

I en del programavgifter ingår försäkring i andra gör det inte det. Vänligen se varje land för specifik information. O

Oavsett vilket land du ska åka till är såklart en försäkring viktigt att ha så att du kan känna dig trygg när du reser iväg. Du kan höra med ditt nuvarande försäkringsbolag om de har en försäkring för au pair-jobb utomlands. Annars kan vi tipsa om Gouda som erbjuder en försäkring utan självrisk som täcker vid au pair-jobb. Du kan läsa mer om den här.

OBS! Vi vill poängtera att Anixi är ingen försäkringsförmedlare, vi bara informerar.

Vilka datum kan jag åka?

Au pair-programmet är öppet året runt, så det är du som väljer när du vill åka.  Till Kina och Nya Zeeland har vi specifika datum men vi har avgångar varje månad.

Är det säkert att åka som au pair?

Varje familj som finns med i programmet har blivit noga granskad av vår partneragentur i respektive land.

Räcker lönen?

Det beror givetvis på vad du är van att göra och hur mycket du spenderar. Som au pair har du mat och husrum så pengarna du får är dina fickpengar, du har inga direkta utgifter (förutom för dina språkstudier i de länderna där det inte ingår i programavgiften). Men i korta drag kan du tänka vad du skulle haft över om du hade ett jobb och sedan skulle betala, hyra, mat och räkningar. Som au pair har du inte de utgifterna så pengarna brukar räcka eller åtminstone vara en god grund.