IDA I SPANIEN

Det kändes bra redan från början. Hela släkten är superhärliga och dom påminner mig hela tiden om att jag är en del av deras familj.”

Anixi-au-pair-Spanien-IdaHur ser en vanlig dag ut för dig?

En vanlig dag börjar med att jag väcker barnen, fixar frukost och ser till så att barnen borstar tänderna, gör iordning sitt mellanmål och sin ryggsäck. Därefter kör jag dom till skolan som börjar klockan 9.00. Från 9.00-16.30 är jag ledig. När jag är ledig går jag på måndagar och onsdagar i skolan och läser spanska. När jag inte har barnen eller är i skolan brukar jag träna, träffa kompisar, shoppa, kolla serier, åka in till Valencia m.m. På eftermiddagen hämtar jag barnen, dom tar sig det dom vill äta till mellanmål själva och sedan hjälper jag dom att göra läxor. Jag hjälper även föräldrarna med att köra och hämta barnen från deras aktiviteter, middagen och att lägga barnen på kvällarna.

Mina arbetssysslor är främst att umgås mycket med barnen och lära dom engelska. Sedan hjälps vi åt som en familj och plockar ur och ställer in i diskmaskinen, lagar mat och ser till så att det hålls rent och snyggt runtomkring oss. Fredag kväll till söndag är jag ledig och då umgås jag mest med vänner eller hittar på olika aktiviteter med värdfamiljen som bowling, ridning, skridskor, bio, vandring i bergen, går på fotbollsmatcher osv. Ibland sitter jag barnvakt under helgen om föräldrarna vill hitta på något själva, men då får jag alltid gentjänster tillbaka. Vi hjälps åt så det känns bra för alla.

Kan du berätta lite om din värdfamilj och området där du bor?

Jag bor ca 15 minuter utanför Valencia med bil. Med Metro går det snabbt och smidigt in till stan även om jag kan tycka att det är lite för långt in till stan. Det är en jättemysig förort med restauranger och caféer, mysiga parker, shoppingcenter och flera gym med bad inkluderat. Det finns en skola för vuxna, som är gratis för dom som vill lära sig spanska. Det finns även ett stort sportcenter, där det finns idrotter för alla. Jag och en till svensk tjej tränar med ett fotbollslag där. Det är en perfekt möjlighet att lära känna nya vänner som permanent bor här.

Jag bor med en mamma, pappa och 2 barn som är respektive 7 och 9 år samt 2 hundar, sköldpaddor och höns. Resten av släkten bor vi grannar med, så vi umgås ofta tillsammans med dom. Innan jag skulle åka var jag ovanligt lugn. Jag tror att jag inte riktigt hade fattat att jag skulle göra det här. Men väl framme på flygplatsen möter jag värdpappan, han var lugn men pratade ändå på mycket och det gjorde mig mer bekväm. När vi kom hem var släkten där och ville hälsa på mig och sedan åt vi middag tillsammans. Det kändes bra redan från början. Hela släkten är super härliga och dom påminner mig hela tiden om att jag är en del av deras familj.

Vad tycker du att du har lärt dig av att vara au pair? Har du utvecklats som person?

På bara 3 månader har jag lärt mig otroligt mycket mer spanska än vad jag gjorde under 5 år i skolan i Sverige. Det är en fantastisk möjlighet att utveckla ett annat språk när du hela tiden är omgiven av kulturen. Jag har framförallt lärt mig att våga prata, våga säga fel, våga ta för mig. Att våga prata är A och O för att lära sig ett nytt språk.

Sedan har man fått gå ur den där lilla bubblan som man har hemma i Sverige, där man har mamma, pappa, syskon, släkt, sina vänner, och sitt modersmål och all sin trygghet. När du väl kommer till ett nytt land har du inget annat än dig själv. Allt är nytt och det har gjort mig självständig, öppen för att träffa nya människor och nya möjligheter.

Vilket är ditt bästa au pair-minne hittills?

Mitt bästa au pair minne hittills men även det bästa minnet jag kommer att ha med mig för all framtid, är att jag har träffat en underbar vän. En tjej som blivit min allra bästa vän och kommer alltid att vara även om vi bor långt ifrån varandra. En person som är exakt som mig. En sån där bästa vän som är svår att hitta.

SÅ HÄR BLIR DU AU PAIR

Gör en ansökan

Välj din värdfamilj

Nästan där!