HANNA I FRANKRIKE

Att vara au pair ger massa nya erfarenheter – chans att lära sig språket på riktigt, träffa nya människor, testa sina gränser och, som jag tycker är väldigt spännande, få inblick i en annans familj liv! Man lär sig otroligt mycket. 

Vad är roligast respektive svårast med att vara au pair?

Roligast är att vara med barnen (när de är på bra humör), att lära mig franska och att dela upplevelsen med nya vänner, upptäcka tillsammans. Svårast är känslan att inte vara självständig ibland, som infinner sig särskilt för att vi bor ute på landet och allt kräver planering för uppdelning av bilarna (köra bil för övrigt! Det gjorde jag inte så mycket hemma), boka buss för transport etc. Jag har inte heller ett fast schema, vilket är jobbigt när man vill planera. Det kan också vara lite ensamt.

Hur ser en vanlig jobbdag ut för dig?

Jag går upp mellan 7:30 8:00 och äter frukost, samt hjälper kanske till lite med barnen på morgonen, men mamman gör det mesta då – frukost, kläder, skjuts till skola och dagmamma. Under dagen är jag sedan fri att göra vad jag vill och jag har inget uttalat ansvar för hemmet – men jag brukar hjälpa till med handling, matlagning, tvätt, lite städning och sånt som behöver göras i ett hushåll. Vid 17:00-tiden hämtar jag sedan fyraåringen och är med henne i någon timme, oftast hemma men ibland har hon ridning så då bär det av mot stallet. Sedan hämtar vi lillebror en dryg timme senare. Klockan sju är det middag, oftast med föräldrarna men ibland utan dem. Sedan bad och nattning, där föräldrarna oftast tar över. Ibland läser jag godnattsaga på kvällen. 

Berätta lite för oss om din värdfamilj?

Jag bor med en fransk mamma och svensk pappa som har två barn – en flicka på snart fem år och en tvåårig pojke. Föräldrarna har verkligen tagit emot mig med öppna armar och är verkligen måna om att jag ska trivas – tipsar om aktiviteter, funderar på vegetariska recept (jag är vegetarian) och frågar vad jag känner för att göra. Med barnen var det till en början knepigare, särskilt med fyraåringen som hade svårt att acceptera och respektera mig länge – men sedan några veckor tillbaka har det verkligen vänt och nu går det bra med båda barnen – fast det betyder naturligtvis inte att det alltid är en dans på rosor!

Vad gör du på din lediga tid?

Jag är ledig väldigt mycket och jag brukar plugga lite franska, träna, promenera för att fördriva tid. Jag bor ute på landet och det är ganska långt till allt, så bil är att föredra om jag vill hitta på något lite större. Kollektivtrafik funkar också men kräver lite planering. Två gånger i veckan åker jag in till stan på språkkurs, ibland åker jag in ändå för att träffa en vän. Jag hittade en annan au pair efter bara någon vecka, genom nätet, och hon tipsade mig om en språkkurs i stan. Vi var även iväg på en weekend till Bordeaux tillsammans, himla kul! Nu har hon åkt hem till Kanada men jag har lärt känna andra personer på kursen som tur är. Jag jobbar på att utöka mitt sociala nätverk dock. Åker jag inte in till stan brukar det bli mindre äventyr som att handla och laga mat som jag roar mig med. 

Skulle du rekommendera andra att bli au pair med Anixi?

Ja, absolut. Att vara au pair ger massa nya erfarenheter – chans att lära sig språket på riktigt, träffa nya människor, testa sina gränser och, som jag tycker är väldigt spännande, få inblick i en annans familj liv! Man lär sig otroligt mycket, både av de bra och de dåliga stunderna. Att åka med Anixi tycker jag fungerat bra också då det kändes tryggt med att allt gått till på rätt sätt och att familjen är okej, samt möjlighet till stöd innan och under resan.

BLI AU PAIR I FYRA ENKLA STEG

Gör en ansökan

Välj din värdfamilj

Off you go!