AMANDA I NYA ZEELAND

”Mina lediga dagar är helger och vissa dagar i veckan under dagen. Helgerna består av resande. Hoppa på bussen och åka till en ny stad och se något nytt. Ibland tar man också bilen och åker på en liten roadtrip. Finns så otroligt mycket att se. ”

Var det svårt att anpassa sig till det nya livet? Vilken omställning var svårast?

Svårast med att vara Au pair och att ställa om sig till en annan familj är att vissa saker är helt annorlunda mot det man gör hemma. Kulturerna är väldigt olika och att ställa om sig i tankesättet och omfamna en ny kultur har varit svårt ibland. Svårast för mig var nog maten. Här äter de ganska mycket halvfabrikat vilket jag är ovan att äta. Det är också mycket mer småätande och sötsaker som kakor, kex, choklad och godis som äts dagligen. Men att sitta ner och prata med min värd familj har gjort att vi tar in lite svensk mat i vardagen och gör lite variation.

Har du lärt dig mycket och utvecklats som person medan du varit borta?

Jag lär mig nya saker dagligen. Antingen av föräldrarna, mina vänner eller av barnen. Det slutar aldrig. Inte så länge sedan lärde 6-åringen i min värd familj mig hur man tänder den öppna spisen, hur man kör till deras aktiviteter och massa andra saker. Har också utvecklats otroligt mycket när det kommer till att stå på mig. Har det varit missförstånd  mellan föräldrarna och mig så har man varit tvungen att sitta ner och prata om det. Att ta tag i det kan vara jobbig, men man utvecklas verkligen av det. Att åka iväg halva jorden bort har gjort mig mer självständig och tvingat mig att faktiskt lösa problem själv.

Vad gör du när du är ledig?

Mina lediga dagar är helger och vissa dagar i veckan under dagen. Helgerna består av resande. Hoppa på bussen och åka till en ny stad och se något nytt. Ibland tar man också bilen och åker på en liten roadtrip. Finns så otroligt mycket att se. Antingen 20 min bort eller 8 timmar bort. Bara att välja. Under veckodagarna träffar jag vänner och tränar. En gång i veckan är det en ”coffee-group” som ses. De flesta städerna har en sådan grupp vilket gör det enkelt att träffa nya vänner och åka iväg och resa. Om jag inte har något planerat brukar jag bara ta en slappar dag och vila upp mig.

Berätta lite om platsen där du bor:

Jag bor i en förort som heter Foxton Beach, vilket ligger på Nordön i Nya Zealand. Det är precis vid havet och bara 30 min med bil från närmsta storstaden. Finns också mindre städer 15 min bort med simhall, gym och biograf f samt hiking trails. Är omgiven natur och djur 24/7 vilket är underbart. Bara 1,5h från Wellington, vilket leder till flera resor dit.

Har du några tips du skulle vilja ge till någon som funderar på att bli au pair?

Att vara au pair är extremt roligt, men utmanade ibland. Om du vill bli det, go for it. Du kommer få vänner runt om i världen, uppleva så mycket saker och växa som person. En sak jag rekommenderar är att alltid prata med din värd familj om kulturkrockar eller missförstånd uppstår. Även om det är jobbig känns det underbart efteråt.

SÅ HÄR BLIR DU AU PAIR

Gör en ansökan

Välj din värdfamilj

Nästan där!